Helstekt kylling, bakte rotgrønnsaker og beter med blåmuggostsaus

Kosemiddag. Retten blir like bra hvis du bruker kyllingfilleter, men jeg har her prøvd meg på å helsteke en Stange-kylling. Kyllingen ble supersaftig ved å steke den på litt lav temperatur, smøre den godt inn med smør og la den godgjøre seg i hveteøl. Ved å lage en enkel blåmuggostsaus til blir retten hevet til uante høyder. 😉

Ingredienser:

1 hel Stange-kylling
1 boks øl (33 cl) – jeg brukte Aass hveteøl
fersk timian
meierismør
salt og pepper

Mix av rotgrønnsaker og ulike beter (f.eks sellerirot, pastinakk, kålrot og ulike beter)
god rapsolje eller olivenolje
flytende honning
maldonsalt
hakkede urter (anbefaler timian eller rosmarin)

Blåmuggostsaus:
60-70 gr blåmuggost (mild)
4-5 ss med crème fraîche
1 sjalottløk
smør
kyllingkraft (evt. buljong eller fond)
sitronsaus
pepper
hakkede urter

Fremgangsmåte:

Helstekt kylling

  1. Sett stekeovnen på 160-170 grader.
  2. Finn en ildfastform til å steke kylllingen i.
  3. Smelt smør. Ha i salt, pepper og hakket timan i smøret. Pensle kyllingen med smørblandingen.
  4. Ha stilker med timian inn i kyllingen, og fyll på med øl. Ha hele boksen på, slik at kyllingen ligger i et bad av øl.
  5. Installer steketermometer i låret på kyllingen.
  6. Dekk til kyllingen med aluminiumsfolie. Sett inn i midt i stekeovn.
  7. Kyllingen skal stekes til kjernetemperaturen er 65 grader. Når kyllingen er 55 grader burde aluminiumsfolien fjernes, slik at skinnet kan bli stekt sprøtt. Kan sette på litt grill og varmluft for å gi litt ekstra varme.

Rotgrønnsaker og beter

  1. Skjær rotgrønnsaker og beter i staver.
  2. Ha i ildfastform og ringle over god raps- eller oliven-olje, flytende honning og dryss over maldonsalt. Du kan evt. også tilsette hakket fersk timian.
  3. Stek på 170 grader i 30-45 min.

Blåmuggostsaus

  1. Surr finhakket sjalottløk i smør i en liten gryte
  2. Ha i blåmuggosten.
  3. Etter osten har smeltet ha i crème fraîche.
  4. Spe med kraft fra den stekte kyllingen. (evt. bruk stekekraft fra kyllingfillet eller fond/buljong)
  5. Smak til med sitron, pepper og evt. urter.

Collage3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.