Fiskegrateng

Vi lager fiskegrateng i forskjellige varianter i huset her. Det kan varieres med ulike typer grønnsaker, fisk (fersk og frossen) og smaker på sausen. Det er enkelt å lage, og vi lager store porsjoner slik at vi har nok til å fryse ned en eller to ekstra middager. Fiskegratengen kan serveres alene, med poteter og rømme, salat eller råkostsalat ved siden av. For to voksne holder denne porsjonen til 2-3 middager.

Ingredienser:

900-1000 gr fisk (jeg har brukt fersk torsk)
4 dl makaroni
3 store gulrøtter
3-4 stengler med stangselleri
griljermel

saus:
rapsolje
ca. 100 gr smør
4 ss hvetemel
1 gul løk
1/4 sellerirot
1/2 blomkål
7 dl melk
friske urter (dill og persille)
salt og hvit pepper/cayennepepper
litt sitronsaft (evt. også litt raspet sitronskall)

Fremgangsmåte:

  1. Kok makaroni.
  2. Finn frem en stor ildfast form og sett stekeovnen på 225 grader.
  3. Skyll den ferdigkokte makaronien i kaldt vann. Legg nederst i den ildfaste formen.
  4. Rasp gulrøttene, ha disse i den ildfaste formen.
  5. Hakk/skjær stangselleri i tynne skiver og ha i den ildfaste formen.
  6. Lag sausen: hakk løk. Ha løken i en mellomstor gryte og surr i rapsolje til den blir gylden. Rasp sellerirot. Ha 100 gr smør i gryten. Tilsett sellerirot. Surr dette sammen i noen minutter. Ha i 4 ss hvetemel. Spe med 7 dl melk. Hakk blomkål i små biter (inkl. stilken). Ha blomkålen i sausen. Kok dette i ca. 5 min, mens du rører jevnlig. Smak til med masse friske urter, salt, pepper og sitronsaft (og evt. sitronskall)
  7. Skjær fisken i små biter. Legg bitene i den ildfastformen. Du kan bruke både fersk og frossen fisk. Hvis du bruker frossen fisk, ta denne ut litt før du starter, da vil den ha tint nok til at du kan skjære den opp frossen.
  8. Hell sausen over ingrediensene som ligger i den ildfaste formen. Gjerne vend litt på det, slik at sausen dekker alt.
  9. Topp gratengen med griljermel (evt. brødrasp).
  10. Fiskegratengen stekes midt i ovnen i ca. 30 min.

Fiskegrateng-Collage

NB! Hvis du ikke tåler løk, kan den hvite sausen helt fin lages uten løk. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.