Tynn «italiensk» pizza med hvit saus

Skrevet av Janne

Som et alternativ til den tradisjonelle pizzaen med tomatsaus, kan man lage pizza med hvit saus, også kalt pizza bianca. Her kommer min oppskrift på italienskinspirert pizza, med tynn bunn og rømmebasert hvit saus 🙂

Ingredienser:

Pizzadeig, for 2-3 personspizzaer:

1/2 pakke fersk gjær
3 dl lunket vann
1/2 ts salt
3 ss olje
ca 10 dl hvetemel (gjerne tipo O mel)

Hvitsaus:

1 boks rømme
1-2 fedd hvitløk
1 ss olivenolje
4 ss oppkuttet fersk basilikum

Topp pizzaen med valgfritt fyll, 2 alternativer kan du se under.

Fremgangsmåte:

 1. Del opp fersk gjær i en bakebolle, tilsett lunket vann (37 grader). Rør til gjæren har løst seg helt opp.
 2. Tilsett salt, olje og hvetemel. Hold litt av melet igjen til utbaking.
 3. Elt deigen godt med kjøkkenmaskin hvis du har. Hvis du bruker tipo 0, eller pizzamel er det viktig å elte ekstra godt ca 15 minutter.
 4. La deigen heve i ca 1 time.
 5. Mens pizzadeigen hever kan man lage den hvitesausen, ved å blande rømme, finhakket hvitløk og basilikum og litt god olivenolje. La sausen stå i kjøleskap ca 30-45 min.
 6. Etter deigen har hevet i ca en time kan den bakes ut, bruk resten av melet hvis nødvendig. Del deigen i 2 eller 3 deler, alt etter hvor store pizzaer eller hvor tynne du ønsker de.
 7. Som fyll på tynne pizzaer trenger man ikke så mange ingredienser. Ta på det du liker best og det du har liggende. Jeg liker å lage flere typer pizza samtidig så under kommer 2 alternativer.
  1. Pizza med kantarell og blåmuggost: Start med å ha på den hvitesausen på pizzadeigen, deretter litt løk. Ha på en god ost, her brukte jeg mozzarellaost. Oppå ostelokket ha på lettstekt kantarell, tomat, spicy pølse (Salchichon, chorizo eller pepperoni) og blåmuggost. Topp den tilslutt med fersk basilikum.
  2. Pizza med sjampinjong og skinke: Start med å ha på den hvitesausen på pizzadeigen, deretter litt løk. Ha så på en god ost, her brukte jeg også mozzarellaost. Ha så på litt lettstekt sopp, skinke og paprika. Tilslutt ha på litt fersk basilikum og pinjekjerner.
 8. Stek i stekeovn ved maks varme og varmluft i ca 5-7 min. For å få mest mulig sprø bunn, steker jeg med varmluft på maks varme (250 grader i min ovn). Man kan også steke pizzaen på pizzastein for ekstra sprø og god bunn som vist på bilde under.
 9. Topp gjerne den ferdigstekte pizzaen med nyrevet parmesan. BeFunky Collage

BeFunky Collage_2

Tips: Hvis det blir noe igjen av den hvite sausen kan den brukes som dressing til salat, i wraps eller fryses ned å brukes senere.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.