Vørterølbrød med hasselnøtter
Skrevet av Janne
Dette brødet smakte jeg hos min søster (selveste rabagasten) for første gang. Hun hadde funnet oppskriften i bladet Tara smak. Men gjennom noen ledd har oppskriften blitt litt modifisert, og her er min variant. Oppskriften er nok til 2 store brød, som kan brukes til som mangt. Mine favoritter er som tilbehør til fersk suppe eller med smør og gulost på.
Ingredienser:
1 flaske vørterøl
3 dl kulturmelk eller kefir
3 dl vann
1 pakke fersk gjær (evt. tørrgjær)
1/2 dl kruskakli
4 dl havregryn
ca 15 dl hvetemel
1 pose hasselnøttkjerner (ca 250g)
3 ts salt
kaffe til pensling
Fremgangsmåte:
- Varm opp vørterøl, kulturmelk og vann til 37 grader. Viktig at temperaturen ikke blir høyere hvis du bruker fersk gjær.
- Del opp gjæren i biter og rør den ut i den oppvarmede væsken.
- Hakk opp hasselnøttkjernene og tilsett til væsken sammen med salt. Hvis man ønsker en tydeligere nøttesmak på brødet, rist nøttene i en tørr panne før de tilsettes deigen. (Pass på at nøttene ikke er for varme når de tilsettes.)
- Ha i kruskakli, havregryn og deler av hvetemelet. Pass på å ikke ha i alt hvetemelet på en gang, men rør det inn etterhvert. La gjerne deigen være litt bløt og spar resten av melet til utbaking.
- Elt deigen med kjøkkenmaskin i ca 5 min. Før du lar den stå til heving. Kombinasjonen med vørterøl, kulturmelk og gjær lager en veldig «levende» deig, og den vil heve raskere enn vanlig gjærbakst.
- Når deigen har hevd til dobbelt størrelse har du i litt med mel og baker ut 2 brød.
- Legg brødene på et smurt stekebrett. Kan være lurt å steke brødene på sammebrett, slik at de blir stekt samtidig. Brødene tåler nemlig ikke å etterheve for lenge, da vil de falle sammen.
- Sett ovnen på varmluft og maks varme (250 grader eller mer)
- La brødene etterheve til ovnen blir varm (ca. 20-30 min) og pensle dem med kaffe.
- Stek brødene ved maks varme i 10 minutter. Dette gir brødene en god og sprø skorpe.
- Etter 10 minutter settes temperaturen ned til 170 grader (fortsatt varmluft) og stekes i ytterlige 30 minutter.
Legg igjen en kommentar