Pai med grønnkål, bacon og ost
Jeg har hatt litt dilla på grønnkål etter jeg bodde i England et halvt år i 2013/2014. Grønnkål (Kale på engelsk) var så enkelt å få tak i de engelske dagligvarebutikkene, og jeg brukte det masse i blant annet wok. Da jeg kom tilbake til Norge merket jeg at det var kommet i større grad i norske dagligvarebutikker, og nå får du det stort sett overalt. I denne oppskriften bruker jeg grønnkål i en kremet fullkornspai, med ost og bacon. Til paien kan du gjerne lage en enkel salat med vinaigrette.
Ingredienser:
Paideig (grov):
125 gr smør
250 gr mel (150 gr sammalt hvete, 100 gr siktet hvetemel)
2 ss kaldt vann
Fyll:
3 egg
2 dl crème fraîche
salt, pepper, muskat og cayennepepper
150 gr grønnkål
140 gr bacon
2-3 dl ost (jeg brukte en miks av gulost og parmesan)
2 fedd hvitløk
Fremgangsmåte:
- Lag paideigen: smuldre smør i en bakebolle, rør inn melet. Ha i 2 ss vann. Rør/kna alt sammen. La deigen hvile i kjøleskapet i 30 min.
- Sett stekeovnen på 200 grader, varmluft.
- Bak ut paideigen i en paiform (22 cm). Dette kan enten gjøres ved å kjevle ut deigen eller ved å dytte deigen utover med fingrene. Prikk deigen med en gaffel.
- Stek paideigen i 15 min.
- Skjær opp bacon i småbiter. Sprøstek disse i litt nøytral olje i en stekepanne. Ta av baconet.
- Rasp ost. Jeg brukte parmesan og jarlsbergost i denne paien. Men det er også godt med enten blåmuggost eller chevre i.
- Vask og hakk opp grønnkål. (hopp over dette steget, hvis du har kjøpt ferdig vasket og hakket grønnkål)
- Knus hvitløksfeddene med kniveggen og grovhakk. Stek disse raskt i fettet fra baconet.
- Ha grønnkål i stekepannen, med hvitløk. Stek til kålen så vidt har falt litt sammen.
- Pisk sammen 3 egg og 2 dl crème fraîche. Krydre med salt, pepper, muskat og cayennepepper.
- Ha grønnkål, hvitløk, bacon og ost lagvis i paiformen. Hell over egg- og crème fraîche-blandingen.
- Stek paien på 180 grader i stekeovnen (ikke varmluft) i 30-40 min.
- Server med en enkel salat.
Legg igjen en kommentar