Laks i sitronsaus

Lyst på litt husmannskost med en liten vri? Etter inspirasjon fra min svigemor har jeg laget laks i sitronsaus, servert med kokte poteter og dampede grønnsaker. Sausen lagde jeg ved å ta utgangspunktet i en moderne hvit saus fra sausboka til Geir Skeie, og smaksatte den med fersk sitron. Jeg ble veldig fornøyd med retten. Den ble god og rimelig frisk. Når det gjelder valg av grønnsaker å servere til, så vil jeg anbefale å bruke det du har liggende (som f.eks. gulrøtter, blomkål, brokkoli, erter, kålrot)

Denne oppskriften er nok til 4 personer

Ingredienser:

600-800 gr laksefilet (150-200 gr per pers)

Sitronsaus:
1 sjalottløk
1 pastinakk (evt. bruk persillerot, sellerirot eller fenikkel)
2-3 ss nøytral olje
1 sitron (saft + skall)
4 dl fiskekraft (4 dl vann + 1 beger fiskefond)
2 dl melk
2 ss creme fraiche
1-1,5 ss sukker
salt og hvit pepper

Fremgangsmåte:

  1. Hakk opp løk og pastinakk i små biter.
  2. Surr løk og pastinakk i nøytral olje på middels varme, til løken blir blank og gjennomsiktig.
  3. Tilsett sitronsaften fra hele sitronen. La dette stå å surre på litt sterkere varme til væsken har kokt inn i løkblandingen (ca. 5-10 min).
  4. Ha i fiskekraft. Kok opp.
  5. Ha i melk og la sausen koke i ca. 10 min. (Du kan bruke 2 dl fløte i stedet for melk. Da er det ikke nødvendig å bruke creme fraiche i tillegg)
  6. Mot slutten av koketiden ha i 2 ss creme fraiche.
  7. Kjør sausen med stavmikser. (Når løk og pastinakk kjøres til puré så jevner dette sausen)
  8. Smak til med sukker (1-1,5 ss, avhengig av hvor mye sitronsaft du har brukt).
  9. Smak til med sitronskall, salt og pepper. (Jeg brukte mye sitronskall, da jeg liker en litt syrlig saus).
  10. Ha sausen i en ildfastform. Legg fiskefiletene i sausen. Stek i stekeovnen på 200-220 grader i ca. 10 min.
  11. Servér med kokte poteter og dampede grønnsaker eller råkostsalat.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.