Makroner
I perioder har jeg bakt en god del makroner. Etter testing av ulike oppskrifter og blandingsforhold har jeg funnet frem til en enkel oppskrift jeg får til å fungere hver gang. Disse makronene krever ikke tørking, og er derfor er topp- og bunnkjeksene raske å lage. Sammenliknet med mer tidkrevende makroner får disse en litt mer matt overflate, men jeg synes fortsatt de ser fine nok ut. 🙂
Mine favorittsmaker på fyllet er lemon curd og karamell. Jeg har også laget bringebærkrem/raspberry curd og ulike sjokoladekremer.
For å lage litt ekstra fargerike makroner, f.eks til barnebursdag, kan du ta litt kakestrøssel/sprikles på den ene halvdelen av makronen. Dette gjøres FØR steking. Strø på litt sprinkles etter du har presset ut røren på stekebrettet, og røren fortsatt har en klissete overflate.
Ingredienser:
ca. 75 g eggehvite (eggehviter fra 2 stk egg)
80 g sukker
100 g melis
100 g mandelmel eller mandler
Konditorfarge (med sterk farge)
Fremgangsmåte:
- Lag ønsket fyll.
- Lag marengs: Visp sammen eggehvite og sukker til en hvit seig og glatt masse. Du skal kunne holde bollen med massen opp ned uten at den rører seg. Når den er såpass seig og «stiv» tåler røren ganske mye i videre behandling.
- Tilsett konditorfarge
- Alternativt steg: Lag mandelmelet selv. Hell mandlene (med skall på) i en food processor og knus mandlene til mel. Melet blir litt seigt/fuktig ved mye knusing, så ikke knus mer enn nødvendig.
Ved å lage mandelmelet selv, med skall på, får makronene mer smak. Men det gjør at makronene får et litt spettet utseende. - Bland melis og mandelmel i en bolle. Sikt blandingen og vend inn i marengsen.
- Massen skal flyte litt nå. Er den litt for flytende blander jeg inn litt ekstra melis. Konsistensen er tykkere/seigere enn for mange andre makronoppskrifter og jeg pleier å dytte ned de små toppene som kan komme etter massen er presset ut på stekebrettet.
- Putt massen i en sprøytepose med rund tipp med litt stor åpning.
- Sprøyt ut makronmassen ut på stekebrett med bakepapir i jevnstore rundinger/emner. (ikke for store). Denne oppskriften pleier å rekke til 25-30 makroner, dvs. 50-60 kjekser/halvdeler.
- I og med at dette er en litt seig masse pleier jeg å måtte dytte ned den lille toppen som etterlates etter utsprøytingen. (Klisser det seg til fingeren, fukt fingeren i litt vann) Om det kommer luftbobler dytter jeg på disse litt forsiktig med fingeren eller en tannpirker/et grillspyd, slik at disse sprekker.
- Strø på litt sprinkles på noen av emnene, og da kun til toppkjeksen.
- Makronene kan stekes umiddelbart etter utsprøytingen. Stekes på 150 oC i 12-14 min. Følg med slik at de blir for mye stekt (brune) og heller ikke for lite stekt (så seige at du ikke får de av bakearket) 🙂
- Avkjøl kjeksen
- Monter makronene: Smør litt fyll på en makronkjeks, ta en ny makronkjeks og dytt disse sammen. Sorter ut 2 og 2 makronkjekser som er så like i formen som mulig.
- La makronene hvile litt før de spises. Fuktigheten fra fyllet gjør at makronen blir litt ekstra seig inni. Sprø på utsiden og seig inni. 🙂
Jeg lagrer makronene tørt i en boks (noen dager) eller ved å fryse de ned. De holder seg veldig godt i fryseren. Jeg tar dem opp ca 10-15 min før servering.
Tips: Makroner er veldig fint å bruke til kakedekorasjon. 🙂
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Legg igjen en kommentar