Løksaus
Løksausen gir meg gode minner til Mamma’s kjøkken. Jeg elsker den sursøte smaken på sausen, og det er så herlig med god gammeldags husmannskost! 🙂 Jeg er oppvokst med at vi først spiste en porsjon med fersk suppe, deretter var det kokt kjøtt med poteter, grønnsaker og løksaus. Løksaus henger sammen med den ferske suppa for meg. Kraften som brukes i løksausen kommer fra den ferske suppa. Kjøttet fra knokene som er brukt til å koke kraft fordeles til hovedretten med løksaus og til den ferske suppa. Vi hadde massevis av grønnsaker i den ferske suppa, og tok ofte av litt av det og serverte det med løksausen. Her er link til oppskrift på fersk suppe.
Fersk suppe og middag med løksaus må for all del ikke serveres i samme måltid. 🙂 Det blir jo et litt tungt måltid. Alternativt kan du ha fersk suppe en dag og middag med løksaus en annen dag. 🙂 Her kommer i allefall oppskrifta på selve sausen:
Denne oppskriften er nok til 4 porsjoner
Ingredienser:
1 gul løk
50 gr smør
30-40 gr hvetemel
5-6 dl kokekraft (gjerne kraft fra fersk suppe)
2 ss eddik (7 %)
2 ss sukker
salt og pepper
Fremgangsmåte:
- Finhakk løk.
- Smelt smøret i en kjele. Ha i løk og stek denne blank på middels varme.
- Når løken har blitt blank og gjennomsiktig, ha i mel.
- Spe med kokekraften
- Ha i eddik og sukker. Smak og juster mengde etter din smak.
- Smak til med salt og pepper.
- Servér med kokte poteter, kokt kjøtt og gjerne grønnsaker fra den ferske suppen.
NB! Det er også godt å servere med nykokte og rimelige faste norske grønnsaker, som gulrøtter, blomkål, kålrot og brokkoli.
Legg igjen en kommentar