Babymat (6-7 måneder)

Til dere som skal starte med fast føde til baby. Her kommer noen tips og ideer til barnemat.

Her er en kort oppsummering på hvordan frukt og grønnsaker kan tilbredes som babymat.

Grønnsak/frukt Tilberedning Koketid
Brokkoli, Blomkål Del opp i små buketter/biter (inkl stilk). Dampkok eller bak i ovn og mos. 8 min (dampkok)

15 min (baking i aluminiumsfolie)

Gulrot, søtpotet, kålrot, pastinakk, persillerot, sellerirot Skrell og del opp i små biter. Dampkok eller bak i ovn og mos. Husk å tilsette litt olje, hvis du baker i aluminiumsfolie, for å unngå at grønnsakene svir seg fast. 15 min (dampkok)

25 min (baking i aluminiumsfolie)

Potet Skrell og del opp i små biter. Dampkok eller bak i ovn og mos. (Må ikke blendes for mye, da puréen blir som lim) 15 min (dampkok)

25 min (baking i aluminiumsfolie)

Tomat Kutt i små biter og kok i en gryte. (kan evt tilsette litt vann)

Mos/blend dette sammen. Blender du det sammen, trenger du ikke fjerne skallet.

10 min (koking)

15 min (baking i aluminiumsfolie)

Squash Kutt i små biter og kok i en gryte med litt vann. Evt. Rasp opp og bak med litt god olje i aluminiumsfolie . Mos/blend dette sammen. Blender du det sammen, trenger du ikke fjerne skallet. 10 min (koking)

15 min (baking i aluminiumsfolie)

Gresskar Skrell, kutt i terninger. Dampkok og mos. 12 min
Eple, Pære (holder seg godt etter det er varmebehandlet. Kan evt serveres ferskt ved å raspe frukten) Skrell, skjær i terninger. Bak i aluminiumsfolie i ovn, med litt nøytral olje. Mos/blend Kan kokes i stedet, med litt vann, i ca. 10 min til de er møre.
Bakes i ovn i 20 min.
Avokado Skrell, fjern stein. Mos med en gaffel. Bør spises fersk og grønn.
Mango, melon, banan Skrell. Kjør ferskt i en blender/stavmixer.
Plommer, fersken, aprikos Kjør ferskt (med skall) i en blender/stavmixer. Fruktene kan også kokes i litt vann og moses. Da vil holdbarheten på puréen være lenger.
Bær (ikke jordbær) – blåbær, bringebær Mos/kjør ferskt i en blender/stavmixer

 

Vi har blandet inn utallige frukmoser i grøten fra starten av. (Vi startet med smaksprøver litt før babyen fylte seks månender, og startet med større til hele måltider fra seks måneder).

Alle grønnsakene kan mixes etter smak og fantasi. Grønnsakene kan enten dampes eller bakes i aluminiumsfolie i stekeovnen. Dette vil gi litt ulik smak på maten.
Bruk gjerne fersk persille til å smaksette grønnsakspuréene.
Babyer har behov for litt fett, og det kan anbefales og ha både umettet og mettet fett i maten. Jeg varierer med å bare bruke umettet fett (god rapsolje, olivenolje etc.) og en blanding mellom like deler umettet og mettet fett (usaltet meierismør).

Disse mixene har jeg gitt fra 6,5 måneders alder:

Fisk, potet og grønnsaker:
Trekk torsk og/eller laks i usaltet vann. (Gjerne ha laurbærblad og hele pepperkorn i vannet, for å få litt smak på fisken)
damp brokkoli, potet og gulrot
Ha dampede grønnsaker, fisk, fersk persille og like deler olje og usaltet smør i en beholder.
Mix med stavmixer
Ha gjerne potetene i til slutt. Potet tåler ikke å mixes for lenge, da puréen blir helt seig om den jobbes for mye med.

For å få en annen smak på mixen, kan grønnsakene raspes opp og bakes i ovnen i stedet for å dampes. Grønnsaksraspen legges i aluminiumsfolie smørt med god rapsolje (f.eks Odelia’s) og en klatt usaltet smør, og bakes i 20-30 min.

bakte-grønnsaker-Collage

Pasta med tomatsaus:
Kok et par never med pasta
Damp 1/2 brokkoli (inkl. stilk).
Hakk 2 tomater og 3/4 squash. Kok dette i en liten gryte til dette er blitt en fin saus. (Du trenger ikke fjerne skinnet på tomatene)
Ha pasta, brokkoli og tomatsaus og fersk basilikum i en beholder. Stavmix dette til en fin puré.

Etter at babyen min hadde spist fulle måltider med grønnsaker i ett par-tre uker, startet jeg med å tilsette sterkere kryddersmaker som: basilikum (dette er en litt besk urt, så tilsett med måte), bakt hvitløk (ha hvitløksfedd i aluminimusfolie i stekeovn, med olivenolje i 20 min), timian, koriander og oregano.

Disse mixene har jeg gitt fra 7 måneders alder:

Indisk gryte
et par never med røde linser (gjerne bruk tørkede)
en stor støtpotet
1/2 squash
litt finhakket ingefær
et lite fedd med hvitløk
Jeg dampet alle ingrediensene sammen over en damprist (10-15 min).
Bruk stavmixeren til å lage en fin puré.

Indisk-gryte-Collage

Babytaco med kylling
kylling
1 boks mais
3/4 squash
3 hakkede tomater (relativt store)
Kok alt sammen i en gryte, tilsett noen få spiseskjeer med vann. (10-15 min)
Ha de varme ingrediensene i en beholder, tilsett litt tørket spisskummen og fersk koriander. Blend alt sammen til en fin puré.

babytabo-Collage

Kylling med timian
Du kan gjerne bruke de samme ingrediensene som i babytacoen. I stedet for spisskummen og korriander, tilsett fersk timian.

Tips på utsyr

Jeg kan virkelig anbefale denne Braun stavmixeren med de to beholderne, se bildet under. Riktig utstyr gjør blending av av babymaten til en lek.

20150922_133904-cut

 

 

Categories: Barnemat

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.