Vørterølbrød med hasselnøtter

Skrevet av Janne

Dette brødet smakte jeg hos min søster (selveste rabagasten) for første gang. Hun hadde funnet oppskriften i bladet Tara smak. Men gjennom noen ledd har oppskriften blitt litt modifisert, og her er min variant. Oppskriften er nok til 2 store brød, som kan brukes til som mangt. Mine favoritter er som tilbehør til fersk suppe eller med smør og gulost på.

Ingredienser:
1 flaske vørterøl
3 dl kulturmelk eller kefir
3 dl vann
1 pakke fersk gjær (evt. tørrgjær)
1/2 dl kruskakli
4 dl havregryn
ca 15 dl hvetemel
1 pose hasselnøttkjerner (ca 250g)
3 ts salt
kaffe til pensling

Fremgangsmåte:

  1. Varm opp vørterøl, kulturmelk og vann til 37 grader. Viktig at temperaturen ikke blir høyere hvis du bruker fersk gjær.
  2. Del opp gjæren i biter og rør den ut i den oppvarmede væsken.
  3. Hakk opp hasselnøttkjernene og tilsett til væsken sammen med salt. Hvis man ønsker en tydeligere nøttesmak på brødet, rist nøttene i en tørr panne før de tilsettes deigen. (Pass på at nøttene ikke er for varme når de tilsettes.)
  4. Ha i kruskakli, havregryn og deler av hvetemelet. Pass på å ikke ha i alt hvetemelet på en gang, men rør det inn etterhvert. La gjerne deigen være litt bløt og spar resten av melet til utbaking.
  5. Elt deigen med kjøkkenmaskin i ca 5 min. Før du lar den stå til heving. Kombinasjonen med vørterøl, kulturmelk og gjær lager en veldig «levende» deig, og den vil heve raskere enn vanlig gjærbakst.
  6. Når deigen har hevd til dobbelt størrelse har du i litt med mel og baker ut 2 brød.
  7. Legg brødene på et smurt stekebrett. Kan være lurt å steke brødene på sammebrett, slik at de blir stekt samtidig. Brødene tåler nemlig ikke å etterheve for lenge, da vil de falle sammen.
  8. Sett ovnen på varmluft og maks varme (250 grader eller mer)
  9. La brødene etterheve til ovnen blir varm (ca. 20-30 min) og pensle dem med kaffe.
  10. Stek brødene ved maks varme i 10 minutter. Dette gir brødene en god og sprø skorpe.
  11. Etter 10 minutter settes temperaturen ned til 170 grader (fortsatt varmluft) og stekes i ytterlige 30 minutter.

BeFunky Collage

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.