Viltkjøttkaker med selleripuré
Skrevet av Janne
Da jeg var hjemme hos mamma og pappa sist, fikk jeg med litt viltkjøtt. Så da valgte jeg å prøve meg på en kjøttkakeoppskrift med en liten vri. Man kan bruke det man ønsker av viltkjøtt. I denne oppskriften har jeg brukt hjortekjøttdeig.
Denne oppskriften er nok til 4 personer.
Ingredienser:
Viltkjøttkaker:
1/2-1 løk
400 g viltkjøttdeig
1 egg
2 ss fløte
1 ss mel
salt og pepper
Viltsaus:
2 ss smør
2 ss mel
buljong eller fond i ca 5 dl vann (aller helst kraft)
5 knuste einebær
3 skiver brunost
3 ss fløte
evt 100 g kantareller
salt og pepper
Selleripuré:
1 sellerirot
2 ss smør
0,5 dl fløte
salt og pepper
Tilbehør:
poteter
rosenkål
tyttebærsyltetøy
Fremgangsmåte:
Viltkjøttkaker:
- Finhakk løk og bland sammen kjøttdeig, egg, fløte, mel, salt og pepper.
- Form deigen til kaker og stek de i smør på medium varme.
- Mens kakene fortsatt er litt rå inni, ha litt vann i pannen og la de koke litt.
- Ha kjøttkakene med vannet i sausen og kok kakene i sausen til de er ferdig. Slik får man med smaken fra stekinga i sausen.
Viltsaus:
- Ha smør i en kjele og la det bli brunt, rør og pass på at det ikke brenner seg.
- Ha melet i det brune smøret og la blandingen bli brun, det er dette som gir fargen til sausen.
- Hvis ønskelig kan man ha litt finhakket løk i smør-og-mel-blandingen for litt ekstra smak.
- Ha i vann til sausen er passe tykk, ca 5 dl. Bruker man buljong må denne røres ut i vannet først. fond eller flytende buljong kan du ha direkte i kjelen. Jeg brukte ca 2 ss flytende okse buljong.
- Ha i knuste einebær og brunost. For litt ekstra smak i sausen kan man også ha i litt sopp, som f.eks kantarell.
- Ta så i de halvstekte kjøttkaken og stekeskyen.
- La sausen og kjøttkakene koke til kjøttkakene er gjennomstekte. Hvis du er usikker på om kakene er ferdig, del en i to og se om den er gjennomstekt, kakene kan fint være lett rosa i midten.
- Smak til med fløte, salt og pepper.
Selleripuré:
- Skrell og skjær opp sellerien i biter.
- Kok sellerien mør i ca 15 minutter og hell av vannet.
- Tilsett smør og fløte. Kjør blandingen glatt med en stavmikser.
- Smak til med salt og pepper.
Servér viltkjøttkakene og selleripurén gjerne med kokte poteter, tyttebær og smørstekt rosenkål. Kok opp rosenkålen lett i lettsaltet vann og stek den raskt i pannen med smør,og smak til med salt og pepper.
Legg igjen en kommentar