Rabagastens børek

Jeg har ikke brukt filodeig før, og tenkte jeg ville prøve å lage noe med det. Jeg fikk tips fra en barselvenninne om å prøve å lage børek. Jeg endte som vanlig med å bruke mange flere ingredienser enn hva jeg fikk foreslått, men det ble kjempegodt! Her er min oppskrift, etter første børek-forsøk. Dette kommer jeg garantert å lage igjen! Og for de som ikke vet helt hvor de skal finne filodeig: Jeg kjøpte fersk filodeig på Kiwi XL, ellers er det i alle fall å finne i de fleste innvandrerbutikker.

Denne porsjonen er nok til 4 personer.

Ingredienser:

filodeig (ca 350 gr)
3 egg
3,5 dl melk
1 dl rømme
1 dl olivenolje
200 gr fetaost/jarlsberg (jeg laget halve med fetaost og halve med jarlsberg)
Masse fersk persille (3 rause nevner)
2 kyllingfileter (dropp kyllingen om du ønsker at børeken skal være vegetarisk)
2 stk vårløk
salt og pepper
en klype revet muskatnøtt
sesamfrø

hvis du har, kan du godt ha i 3-4 never med grovhakket fersk spinat i.

Fremgangsmåte:

  1. Skjær opp kyllingkjøttet i små biter. Grovhakk vårløk. Stek kyllingen i olje på høy varme, tilsett vårløken mot slutten av stektiden. Smak til med salt og pepper.
  2. Sett stekeovnen på 200 °C, over- og undervarme.
  3. Pisk sammen egg, melk, rømme, olivenolje, revet muskatnøtt, salt og pepper i en bolle.
  4. Grovhakk persille. Riv jarlsberg/knus fetaost med en gaffel. (Du velger selv om du bruker feta naturell eller i krydderolje)
  5. Legg bakepapir nedest i en ildfast form (ca 20 x 30 cm).
  6. Legg et stort ark med filodeig i bunn, slik at deigen hvelver ut på alle kanter. Kantene skal brettes sammen på toppen til slutt. (Hvis filodeigarkene ikke er store nok, legg de mindre arkene som et “lappeteppe” for å få det stort nok). Hvis arkene er veldig tynne, bruk 2 stk.
  7. Ha over ca 0,5 dl av eggeblandingen.
  8. Legg på et nytt filodeigark. Dette kan du legge slik at det skrukker seg. Dette arket trenger ikke å stikke ut av formen. Men om du synes det nedreste arket lager litt for tynn kant på børeken, kan du så klart la flere filodeigark hvelve over kantene på den ildfaste formen.
  9. Legg vekselsvis filodeig og eggeblanding til du har brukt halve eggeblandingen.
  10. Legg et lag med ost, kylling, vårløk, persille og evt. spinat. Ha over et nytt lag med filodeig.
  11. Fortsett lagvis med eggeblanding og filodeig til du har igjen ca 0,5 dl eggeblanding.
  12. Brett kantene på filodeigen over børeken og hell over den siste 0,5 dl av eggeblandingen. Bruk væsken til å bløtlegge kantene slik at børeken blir forseglet med filodeig.
  13. Topp med sesamfrø
  14. Stek børeken i ca 30 minutter.
  15. Kan f.eks serveres med salat eller spises alene.

Categories: gryterett/form, Hovedrett - Middag, Kylling, Lunsj, Pai, Vegetar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.