Ferske våruller

På thaimat-kurset i Koh Lanta lærte jeg å lage ferske våruller. Det er utrolig enkelt å lage, og det smaker friskt og godt. De ferske vårullene må ikke forveksles med de frityrstekte, da smak og konsistens er helt annerledes. De ferske vårullene er, som læreren min på kurset sa; en frisk salat pakket inn i risblader. Etter vi kom hjem fra Thailand har vi laget ferske våruller til både hovedrett, forrett og lunsj. For enkelhetens skyld har jeg servert med ferdiglaget dipping-saus fra en asiatisk daglivarebutikk. Jeg anbefaler å servere med to ulike sauser, slik at det blir litt variasjon i smakene. Jeg brukte vietnamesisk peanøttsaus og spring roll-/sweet and sour- saus. Nedenfor har jeg listet opp forslag til ingredienser til to typer våruller, en med fisk og en med kylling. Retten kan enkelt lages vegetarisk ved å erstatte kjøttet med stekt tofu, nøtter eller stekte/ristede kikerter.

Mengdene som er oppgitt nedenfor er nok til to hoveretter eller forrett til 4.

Ingredienser til våruller med laks:

ca. 250 gr laks som kan spises rå (f.eks salma)
rispapir
1/2 -1 mango
1 gulrot
1/2 agurk
litt salat
2 stengler med stangselleri
1 vårløk
litt finhakket fersk chilli
finhakket fersk koriander
finhakket fersk sweet basil (thai-basilikum)

Ingredienser til våruller med kylling:

ca 2 kyllingfilleter
ca. 1/2 hvitløk
rispapir
1 norsk crispy salat
1 pk ferske bønnespirer
1 gulrot
1/2 agurk
finhakket fersk sweet basil (thai-basilikum)
finhakket fersk koriander

Fremgangsmåte:

 1. Hakk opp alle de ferske grønnsakene og urtene i passende biter/strimler. Gjerne bruke et juliennejern for å strimle opp gulrot (uten skall) og agurk (med skall). Salatbladene kan enten brukes hele, eller du kan strimle dem opp. De ferske bønnespirene burde skyldes i kaldt vann, og fjern de brune toppene.
 2. For vårrullene med kylling: Legg hvitløksfeddene til en halv hvitløk med skall i en aluminiumspakke med olivenolje. Bak i stekeovnen på 220 grader i ca. 20 min. Klem så hvitløksfeddene ut av skallet på et skjærebrett. Finhakk den bakte hvitløken. (Jeg anbefaler ikke å bruke hvitløken helt fersk i vårullene, da dette gir veldig skarp smak. Den bakte hvitløken derimot er søt og mild)
 3. Kyllingfillet/Laksen skjæres i strimler. Kyllingen stekes til de er gjennomstekte. Laksestrimlene stekes raskt (ca. 15 sek) i sterk varme på en side, slik at den blir litt lun.
 4. Finn fram en stor bolle, ha i en blanding av kaldt og kokende vann. Ha et rispapir i vannet (i ca. 15-20 sek), ta det opp legg på en fjøl og legg på ingrediensene.
 5. Rull sammen vårullene.
 6. Skjær rullene opp i passende biter, og servèr med dippingsaus.

BeFunky Collage

2 comments

 • hege

  Hvis dere vil komme med noen tilbakemeldinger på maten min, tips og triks, gjerne gjør det! 🙂

 • jørgen

  Denne retten har jeg i alle fall bare gode ting å si om. Den smakte veldig godt! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.